Zeytin Fuarı Hakkında

Türkiye’nin 81 ilinin 41’inde, 843 ilçenin 270’inde zeytin üretimi yapılıyor. Türkiye’de üretilen dane zeytinin yaklaşık %73’ü yağa işlenmektedir. Var-yok yılı ortalamasına göre 150 bin ton zeytinyağı üretilmekte, bu miktar ile Türkiye, dünya zeytinyağı üretiminde İspanya, İtalya, Yunanistan ve Tunus’tan sonra beşinci sırada yer almakta, dünya üretiminin yaklaşık %5’ini, ihracatının ise %10’nunu sağlamaktadır.

Ancak bu verilere karşın Türkiye’de zeytinyağı tüketimi istenilen düzeyde değildir. Zeytinyağı tüketimi adeta üretim bölgeleriyle sınırlı kalmaktadır.

Bu nedenlerle 2022’de attığımız Zeytin Festivali adımını ileriye taşıyor ve Zeytin Fuarı yapıyoruz. Zeytin ve zeytin yağı ile ilgili ulusal markalarımızı, lokal üreticilerimizi, sektörün diğer aktörlerini, akademik kuruluşları, araştırmacı ve yazarları,ilgili kamu kuruluşlarını 2023’te de  bir araya getiriyoruz.

Bir araya gelen sektör paydaşlarının bilgi-birikim ve kültürlerinin paylaşımını sağlamak, ilişkilendirmesine yardımcı oluyoruz.
Bir zeytin ülkesi olan Türkiye’nin bu alandaki gelişimine katkı sağlıyoruz.

Sektörle ilgili gelişmelerin ve sorunların ele alındığı ve tartışıldığı bir platform oluşturuyoruz, ülkemiz zeytin sektörünün değerlendirileceği, sorun ve çözüm önerilerinin masaya yatırılacağı istişare ortamı oluşturuyoruz.

Sağlıklı-kaliteli zeytin ve zeytin yağının bilinçli bir tüketici kitlesi ile buluşturulmasını sağlıyoruz.

Dünya zeytin yağı piyasasında Türkiye’nin zeytinyağı ihracını artırmaya katkı sunuyoruz.

Zeytin ve zeytinyağı üretimi-tüketiminin bir kültür olduğunu anlatıyoruz, bu kültürün yaygınlaşmasına katkı sağlıyoruz.
Zeytincilikle ilgili araştırmaları, yayınları teşvik ediyoruz.

Gıda sektöründe süt & süt ürünleri ile zeytin & zeytinyağı alanına yönelik ihtisas fuarı olarak düzenlenen 2.İstanbul Peynir Fuarı ve 1.İstanbul Zeytin Festivali 03-06 Mart 2022 tarihleri arasında Yenikapı-İstanbul’da düzenlendi. İstanbul’un Avrupa yakasında düzenlenen etkinliğin bu yıl ikincisi gerçekleşti. Yapılan yoğun tanıtımlar, davet çalışmaları ve basın tarafında yapılan yayınlar sonucunda, fuara ilgi beklenenden daha büyük oldu.

Ülkemizin her bölgesine ait özel üretim ürünler hem ev dışı tüketim(otel, restaurant, cafe), hem perakende kanalındaki işletmelerin yoğun ilgisiyle karşılanarak fuarda çok sayıda ulusal&uluslararası iş bağlantısı yapıldı. Ayrıca son tüketici ziyaretçilerine hem tadım hem sıcak satış imkanıyla beğenilerine sunuldu. Fuar alanında 114 katılımcı firma&kurumun standında yer alan özel üretim ürünler 50.113 kişi tarafından ziyaret edildi.
Çoğunlukla ev dışı tüketim kanalı ve perakende tarafındaki firmaların satın alma sorumluları ile son tüketici tarafında oluşan ziyaretçiler 5 ülkeden ve 36 ilden gelerek fuarı fiziki olarak ziyaret ettiler.
 2.İstanbul Peynir Fuarı ve 1.İstanbul Zeytin Festivali kapsamında  6 panel ve 13 gastroshow gerçekleşti. Belediye başkanları, Ticaret Borsası ve Ticaret Odası başkanlarının da yer aldığı 17 konuşmacının sunumları ve 22 gastroshow alanında uzman kişiler tarafından sergilenen etkinlikler ziyaretçilerin yoğun ilgisiyle karşılanarak izlendi. Katılımcı kurum temsilcilerinin konuşmacı olarak katıldığı panellerde sektördeki önemli konular konuşuldu.
Aynı heyecanla çalışmalarına başladığımız 3. İstanbul Peynir ve Zeytin Fuarımız  18-21 Mayıs 2023 tarihleri arasında  Yenikapı DR. Mimar Kadir Topbaş Gösteri ve Sanat Merkezi’nde  
sizlerle buluştu. 

İstanbul içi ilk sırada olmak  üzere Çanakkale,Balıkesir,Kocaeli,Bursa,İzmir,Manisa,Konya,Sakarya,Antalya,Edirne, Ankara,Eskişehir,Giresun Ardahan,Kırklareli illerinden yüksek ziyaretçi sayısına ulaşıldı. 8 panel ve 15 gastroshow gerçekleşti. Belediye başkanları, Ticaret Borsası ve Ticaret Odası başkanlarınında yer aldığı 19 konuşmacının sunumları ve 15 gastroshow alanında uzman kişiler tarafından sergilenen etkinlikler ziyaretçilerin yoğun ilgisiyle karşılanarak izlendi. Katılımcı kurum temsilcilerinin konuşmacı olarak katıldığı panellerde sektördeki önemli konular konuşuldu.Panellere ve gastroshow etkinliklerine katılan ziyaretçiler,konuşmacılara hem sunumlar sırasında hem de sonrasında stantlarında soru sorma imkanı buldu.